Oroszlánkirály teljes mese
Teljes nézet Add to favorites Lights Toggle

Oroszlánkirály teljes mese

oroszlankiraly-thumb-meselandiaSzimba, az oroszlánkirály Mufasa fia gyermeki vakmerőségből és kíváncsiságból besétál álnok nagybátyja, Zordon csapdájába, és ez apja életét követeli. A lelkiismeret-fordulástól gyötört, kétségbeesett kisoroszlán elbujdosik, eltéved a sivatagban, és csak a mókás csavargó-párosnak, Pumbának és Timonnak köszönheti az életét. Velük marad, elfogadja felelőtlen életszemléletüket, boldogan él, és mire felnő, szinte el is felejti, hogy uralkodónak született. Ám végül gyermekkori pajtása, az időközben gyönyörű oroszlánkisasszonnyá serdült Nala rátalál, és elmondja neki, hogy ez egykori oroszlánbirodalom Zordon és a sakálok rémuralma alatt senyved. A kezdetekben még vonakodó Szimba végül hazatér, és apja méltó utódának bizonyulván legyőzi a betolakodókat, elfoglalja a trónt, feleségül veszi Nalát és hamarosan gyermekük születik.

A klasszikus drámákhoz hasonlóan Az oroszlánkirály is tanulságot, sőt a szó nemes értelmében konzervatív életfilozófiát közvetít, és ezt a gyermekek számára érthetően ki is mondja: bármilyen jó és csábító is a gondtalan, gyermeki élet, egyszer óhatatlanul magunkra kell vennünk a felnőttséget és vele együtt a másokért való felelősség terhét – és nemcsak az élet szépségét, hanem a halál tényét is el kell fogadnunk. A film, akár a természeti népek hitvilága, az élővilág nagy körforgását tanítja, azt, hogy mindennek rendelt helye és értelme van a világon. Amikor a kis Szimba megkérdezi az apjától, hogy miért esznek az oroszlánok antilopot, az apja azt válaszolja neki, hogy azért, mert az antilop viszont az oroszlánok teteméből sarjadó füvet eszi meg. Nem sokkal később ő, az állatok bátor és legyőzhetetlen királya is éppen egy megvadultan rohanó csorda patái alatt leli halálát, beteljesítve ezzel az egymást tápláló és pusztító élőlények szimbiózisának vízióját.

Az élet körforgás, az idő pedig megismétli önmagát: az apa nem halhat meg, mert a fiában tovább él. Szimbának meg kell küzdenie ezért a felismerésért, és el kell fogadnia, hogy nemcsak a mának, de a holnapnak is élünk. Ahhoz, hogy igazi királlyá válhasson, elsősorban az szükséges, hogy annyira bízzon önmagában, mint egykor az apjában bízott. Ezért szól Az oroszlánkirály gyermekekhez és felnőttekhez egyaránt – hiszen ahogy a gyermekek rögtön azonosulnak a kalandvágyó és engedetlen kisoroszlán figurájával, úgy kisgyerekükkel együtt mozizó fiatal felnőttek azt értik majd a legjobban, hogy milyen nehéz felelős felnőttnek és – legalábbis saját gyermekük szemében – mindenhatónak lenni.

Minden gyerek királynak születik: övé a világ. Meg kell tanulnia, hogy bánjon vele, hogy nem leigáznia kell, hanem ésszel, erővel, bátorsággal és szeretettel meghódítania. Ha nem így tesz, éljen bármilyen életet, elveszítette alanyi jogon örökölt birodalmát, és nem király többé, hanem csak egy név és történet nélkül hányódó lény, akinek már nincs kinek átadnia apjától örökölt tudását. Az oroszlánkirály, vagyis most már a felnőtt Szimba megtanulta a leckét, és csak át kell adnia gyermekének.

A MeseLandián megnézheted online Az Oroszlánkirályt teljes egészében, mert ez a rajzfilmek egyik legjobbja! – © meselandia.tv!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +93 (from 101 votes)
Oroszlánkirály teljes mese, 5.0 out of 6 based on 238 ratings

Oroszlánkirály teljes mese képek:

14 hozzászólás

 1. mező zsolt szerint:

  jó a mese

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +12 (from 14 votes)
 2. gyula szerint:

  szerintem ezek az igazi szep mesek mint az oroszlan koraly es nem az ujak.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +13 (from 17 votes)
 3. Emese szerint:

  Ez a kedvenc gyerekkori mesém
  én mégis 13 éves vagyok de még mindig szeretem.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +8 (from 14 votes)
 4. Emese szerint:

  Nagyon szeretem ezt a mesét és ez nagyon jó mese nem azok az újak

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +4 (from 6 votes)
 5. zrtzt szerint:

  nagyonjó

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 7 votes)
 6. Vikioroszlankiraly001 szerint:

  Kedvenc!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 7 votes)
 7. Annaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa szerint:

  legjobb mese!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +4 (from 8 votes)
 8. Szabó Milán szerint:

  nagyon tetszik

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +5 (from 5 votes)
 9. Maja schorf szerint:

  Ja igaz Gyula

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 3 votes)
 10. Maja schorf szerint:

  Kedvencem már milliószor láttam

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 3 votes)
 11. Kiss Flóra szerint:

  Nekem nagyon tetszett.Ezek a jó mesék és nem az ujjak.Én végig sírtam Mufasa halálát,főleg amikor ébreszgetni próbálta halott apját Szimba.De nekem Timon és Pumba a kedvenceim xd

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 12. alfasarkany szerint:

  IIIIIIIIIIiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmáááááááááááááááááááddddddddddddddddddddddddooooooooooooooooommmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  (Szimbát sajnálom amikor meghal az apja!)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Do You Like This Game?


Embed this game on your Website:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/6 (238 votes cast)
Megtekintések:  236 067 nézés
Mesekategóriák:  Disney mesék, Teljes mesék
Game Tags:  

Google+